Amb motiu de la vaga convocada per les organitzacions sindicals, la Intersindical Alternativa de Catalunya, CSC i la CGT, i que està prevista per als dia 3 d’octubre del 2017 i a la qual shan sumat a data 1 doctubre del 2017 els dos sindicats més representatius (UGT y CCOO) i entitats patronals com PIMEC i CECOT, li resumim breument les conseqüències més significatives que es deriven de la mateixa tant a nivell jurídic- laboral entre empresa i treballador com a nivell de Seguretat Social.
[texto_central]
1-EFECTES LABORALS
L’exercici del dret de vaga produeix l’efecte de suspendre el contracte de treball amb exoneració de les obligacions recíproques de treballar i remunerar el treball, i no pot donar lloc a sanció alguna, ni disciplinària ni d’un altre tipus.
-Salari
L’exercici del dret de vaga comporta de forma natural la pèrdua de la retribució corresponent al període de la seva durada.
La retribució que l’empresari pot restar per cada dia de vaga comprèn no només el salari de la jornada -salari base i complements salarials, sinó determinats conceptes de salari diferit, que segons la doctrina jurisprudencial són els següents:
1-La part proporcional de les pagues extraordinàries. El descompte ha d’efectuar-se en la data en què es procedeixi al seu abonament, no estant autoritzat l’empresari per anticipar descomptes futurs per un pagament salarial que no s’ha realitzat.
2-La part proporcional de la retribució dels dies de descans setmanal corresponent a la setmana en què es produeix la vaga. La falta de prestació de treball com a conseqüència de la vaga en tots o alguns dies laborables de la setmana comporta la pèrdua de la part proporcional del salari que correspon als dies de descans setmanal.
-Obligacions laborals
La suspensió del contracte de treball per l’exercici del dret de vaga, amb la consegüent desaparició transitòria de determinades obligacions i els seus correlatius drets, no porta com a conseqüència la suspensió de les obligacions laborals del treballador que no estiguin estrictament connectades amb la prestació de treball, com el deure de secret o el genèric de bona fe, i el seu incompliment pot ser sancionat per l’empresari.
Per això, i encara que la participació en vaga legal no és causa d’acomiadament i tampoc pot donar lloc a la imposició de sanció alguna pel seu exercici, això no significa que el treballador no pugui ser sancionat si durant la vaga incorre en falta laboral per fets diferents de la cessació del treball en què consisteix la vaga o els actes d’exercici de les facultats que el dret de vaga comprèn, a l’empara de les causes previstes en el ET art.54.2.c i d (ofenses verbals o físiques o transgressió de la bona fe contractual o abús de confinça.
Exemple:
1) Es considera causa d’acomiadament insultar, amenaçar i intentar agredir a altres treballadors perquè s’incorporessin a la vaga, amb marcada insistència i sense intervenir provocació prèvia, impedint-los l’accés a l’empresa
Obligacions de lempresari
Els poders empresarials es troben limitats en el seu exercici durant el desenvolupament de la vaga, de manera que l’exercici de les facultats de contractació, organitzatives i disciplinàries per part de l’empresari no pot servir en cap cas a la producció de resultats inconstitucionals, lesius del dret de vaga
S’estableix com a efecte de la vaga que mentre duri la mateixa l’empresari no pot recórrer a tècniques de substitució externa o interna dels treballadors vaguistes. Aquestes actuacions de l’empresari constitueixen falta molt greu i fins i tot delicte. A més, poden donar lloc a indemnització de danys i perjudicis.
Així mateix, l’empresari no està facultat per utilitzar les seves facultats de mobilitat funcional i geogràfica dels treballadors (ET art.20, 39 i 40) amb l’objecte de limitar o impedir l’exercici del dret de vaga, no podent substituir, sobre la base d’aquestes facultats, als vaguistes per treballadors pertanyents a la seva plantilla amb anterioritat a la vaga, que no secundin la mateixa.
2- EFCTES EN MATÈRIA DE SEGURETAT SOCIAL
-Alta i cotització
El treballador roman en situació d’alta especial en la Seguretat Social mentre duri la vaga, la qual cosa suposa el manteniment de l’alta formal però amb suspensió de l’obligació de cotitzar per part de l’empresari i del propi treballador.