Molts dels treballadors que van ser inclosos en un ERTO no saben com els afectarà aquesta situació en la declaració de la renda 2020.
Contribuents obligats a realitzar la declaració de la renda
El dia 7 d’abril ha arrencat la campanya de la Renda 2020 i molts dels milions de treballadors que van ser inclosos en un ERTO en algun moment del 2020 no saben com els afectarà aquesta situació en la declaració de la renda 2020.
Hisenda calcula les retencions del contribuent en funció de la quantia total d’ingressos que té l’any, i si en un any natural el contribuent ha tingut 2 pagadors (empresa i SEPE), la diferència de tenir un o dos pagadors té conseqüències. Això pot implicar que el contribuent estigui obligat a fer la declaració o no.
Quan es té un únic pagador només estan obligats a saldar comptes amb el fisc aquells contribuents amb rendiments del treball que superin els 22.000 euros. Però si hi ha dos contribuents aquest límit es redueix fins als 14.000 euros, sempre que el segon pagador, que en aquest cas seria el SEPE, hagi pagat més de 1.500 euros en el conjunt de l’any.
Si els rendiments del treball no arriben a aquests 14.000 euros no serà obligatori fer la declaració en cap cas. És a dir, per a les aquestes rendes més baixes el fet de tenir dos pagadors no els implica cap canvi en els seus compromisos fiscals.
Contribuents amb dos pagadors i renda a pagar
Un altre dels dolorosos efectes de tenir dos pagadors, és que és molt possible que el contribuent tingui una declaració de la renda positiva, que hagi de pagar a Hisenda.
El motiu és que el segon pagador, el SEPE no ha realitzat correctament les retencions sobre els diners abonats i en la liquidació de la campanya de la renda s’ajusta aquesta quantitat. Això ocorre en amb el SEPE i en la majoria dels casos en els quals hi ha un segon pagador.
Quan es treballa per a una sola empresa, aquesta coneix els ingressos anuals totals de cada empleat i ajusta les retencions que practica en la nòmina a aquesta quantitat total. En aquests casos el desajustament és mínim i unit a altres elements de la declaració, aquesta pot fins i tot sortir a retornar.
Però quan intervé un segon pagador aquest càlcul es desajusta. El pagador que no és l’empresa habitual, com el SEPE, desconeix els ingressos totals del contribuent, així que aplica la solució més simple: retenció mínima o fins i tot nul·la.
Enguany, a més del certificat de retencions que habitualment lliura l’empresa, els afectats per ERTO haurien de rebre un altre document similar procedent del SEPE, en el qual comprovaran les retencions que el servei d’ocupació va practicar sobre les quanties abonades durant el temps que es va estar en ERTO.
En aquest document, comprovaran que el que ha fet el SEPE és aplicar un a retenció mínima, entre un 0% i un 2%, als pagaments que ha realitzat a cada afectat. Pel que, en la declaració caldrà sumar totes dues quantitats: els ingressos del treball abonats per l’empresa i les quanties abonades pel SEPE, que també són considerats rendes del treball i aplicar el percentatge corresponent del tipus impositiu.
La veritat és que el que li ocorrerà a molts treballadors afectats per l’ERTO en el 2020 és que quan liquidin el seu saldo anual amb el fisc tindran de pagar el que no els han retingut durant tot l’any.
Contribuents que ha rebut una prestació del SEPE diferent a la que els correspon
La situació del contribuent en el cas que el SEPE hagi realitzat un abonament superior al que correspon, a l’efecte de declaració en la Campanya de Renda, serà diferent en funció de si el SEPE ha iniciat/completat ja l’expedient de reintegrament d’aquest excés en el moment en què el contribuent present la seva declaració, o si encara l’expedient de reintegrament no s’ha iniciat.
L’Agència Tributària recomana que si el contribuent desconeix la quantitat que ha de retornar, consulti al SEPE la quantia exacta o aproximada d’aquesta devolució que ha de realitzar. Alternativament, pot esperar que avanci la Campanya de Renda, augmentant així la possibilitat de rebre la notificació del SEPE amb la quantitat a retornar.
L’Agència Tributària ve mantenint contactes amb el SEPE per a anar rebent fitxers amb dades actualitzades periòdicament, a mesura que el SEPE va gestionant expedients de reintegrament de quantitats abonades en excés. Cal tenir en compte que Renda Web permet actualitzar la informació disponible cada vegada que s’inicia la sessió en la web, de manera que el contribuent podrà saber al llarg de la campanya si la informació ha estat modificada.
Existeixen dos supòsits bàsics:
A) Que el reintegrament del pagat en excés pel SEPE ja s’hagi produït en 2020. En tal cas, a l’Agència Tributària ja li constarà la quantitat correcta, i aquest import correcte apareixerà reflectit en les dades fiscals i el contribuent presentarà la seva declaració normalment a partir d’aquestes dades, sense haver de sol·licitar rectificacions posteriors.
B) Que el reintegrament del pagat en excés pel SEPE no s’hagi produït al 2020. En aquest cas és necessari distingir dues alternatives:
1. Que el SEPE ja hagi iniciat el procediment de regularització:
El SEPE ho comunicarà a l’Agència Tributària i en les dades fiscals l’Agència informarà el contribuent dels dos imports, l’inicialment abonat pel SEPE i el de la devolució ja practicada, o pendent de realitzar pel contribuent al SEPE. Si el contribuent està d’acord amb les quanties a reintegrar al SEPE, podrà traslladar aquesta informació a Renda Web i presentarà la seva declaració normalment, sense haver de sol·licitar rectificacions posteriors. En tot cas, el contingut de la casella és modificable pel contribuent si no està d’acord amb l’import.
2. Que el SEPE no hagi iniciat el procediment de regularització:
En aquest altre supòsit, si el SEPE ha comunicat a l’Agència Tributària que ha detectat quanties indegudament percebudes, l’Agència informarà el contribuent en dades fiscals que existeix una quantitat pendent de devolució al SEPE, però no podrà concretar la seva quantia al no conèixer-la. Figurarà en Renda Web l’apartat corresponent a quanties indegudament percebudes pagades pel SEPE per ERTO, però sense import.
Fraccionament extraordinari IRPF per ERTO
Sestableix una possibilitat de fraccionament del pagament de limport del deute tributari resultant de la declaració de lIRPF 2020, tant en supòsits de tributació individual com en els casos de tributació conjunta.
El pagament del fraccionament sol·licitat sefectuarà en sis fraccions, amb venciment els dies 20 de cada mes, sent el primer dia 20 de juliol de 2021.
No es meriten interessos de demora durant el fraccionament ni serà necessària laportació de garantia.
Requisits per a la seva sol·licitud:
– Que el sol·licitant, o qualsevol dels membres de la unitat familiar en cas de tributació conjunta, hagi estat inclòs en un ERTO durant lany 2020, havent estat perceptor en aquets exercici de les corresponents prestacions.
– Que no excedeixi els 30.00 euros limport en conjunt que es trobi pendent de pagament per al sol·licitant, tant en període voluntari com en període executiu, de deutes de dret públic gestionats per lAgència Estatal dAdministració Tributària i per els òrgans o organismes de la Hisenda Pública Estatal.
– La declaració de lIRPF sha de presentar dins del termini voluntari dautoliquidació i ingrés, sense que pugui fraccionar lingrés derivat dautoliquidacions complementàries presentades amb posterioritat a el 30 de juny de 2021, o dia immediat hàbil posterior, per al cas de ser inhàbil.
Aquets fraccionament serà incompatible amb:
- El fraccionament general en làmbit de lIRPF (60% / 40%)
- El règim general dajornament o fraccionament de pagament previst a la Llei general tributària
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal