Els serveis prestats per una “Influencer” consistents a pujar vídeos o fotografies a una plataforma són qualificats com de publicitat, i consegüentment, es veuen afectats per la regla d’utilització efectiva..
«Davant el dubte de com ha de tributar en IVA pels serveis prestats, planteja consulta tributària davant l’Administració »
En aquest cas, la contribuent exerceix l’activitat de “influencer” i publica fotos i vídeos que ella mateixa realitza a una plataforma. Per aquesta activitat, rep pagaments d’una empresa radicada al Regne Unit. Davant el dubte de com ha de tributar en IVA pels serveis prestats, planteja consulta tributària davant l’Administració, qui en la seva contestació recorda:
1-Respecte a la localització:
A). La regla general de localització de l’impost estableix que les prestacions de serveis s’entenen realitzades en TIVA quan el destinatari (LIVA art.69.Un):
– és empresari o professional actuant com a tal i radica en aquest territori la seu de la seva activitat econòmica, o té en el mateix un *EP o, en defecte d’això, el lloc del seu domicili o residència habitual, sempre que es tracti de serveis que tinguin per destinataris a aquesta seu, *EP, domicili o residència habitual, amb independència d’on es trobi establert el prestador dels serveis i del lloc des del qual els presti.
– no és un empresari o professional actuant com a tal, i els serveis es presten per un empresari o professional i la seu de la seva activitat econòmica o *EP des del qual els presti , en defecte d’això, el lloc del seu domicili o residència habitual es trobi en aquest territori. Per tant, els serveis de publicitat prestats per la “*influencer” a l’entitat no resident (el Regne Unit) en aplicació de la regla general, no estaran subjectes a l’IVA espanyol.
B). No obstant això hem de tenir en compte en aquestes operacions el criteri de gravamen econòmic basat en la utilització o explotació efectiva de determinats serveis, entre els quals es troben els de publicitat (LIVA art.69.Dos.c i 70.Dos). (LIVA art.69.Dos.c y 70.Dos). Perquè operi la clàusula d’invalidació del criteri de gravamen jurídic o basat en la ruta contractual, l’operació ha de reunir els següents requisits (TJUE 19-2-09, assumpte Athesia Druck C-1/08):
1º. Ha de tractar-se d’un servei expressament citat en LIVA art.70.Dos.
2º. Han de ser serveis prestats a empresaris o professionals actuant com a tals, excepte quan es tracti de serveis prestats per via electrònica, telecomunicacions, radiodifusió o televisió o arrendament de mitjans de transport, i en aquest cas els destinataris podran ser, així mateix, particulars. En tot cas, ha d’atendre’s al destinatari real del servei.
3º. L’aplicació de la regla general de localització de l’impost (LIVA art.69.Un.1º), extrapolada a tota la Comunitat, ha de conduir al fet que la localització dels mateixos tingui lloc fos d’aquesta Comunitat, exceptuades les Illes Canàries, Ceuta o Melilla.
4º. Els serveis han d’utilitzar-se o explotar-se efectivament des d’un punt de vista econòmic en TIVA. Aquest últim requisit ha de valorar-se de forma individualitza d’acord amb la naturalesa del servei de què es tracti. Així mateix, tractant-se d’operacions entre empresaris o professionals, el servei respecte del qual es qüestioni l’aplicabilitat de la norma ha de ser un servei que, d’alguna forma, directa o indirecta, estigui relacionat amb les operacions que s’efectuïn en TIVA. L’aplicació de la clàusula d’ús i explotació efectiva és independent del règim fiscal establert en el tercer Estat (TJUE 15-4-21, assumpte SK Telecom C-593-19).
C). En aquests casos s’ha d’actuar en dues fases:
1ª. Es localitzen les operacions a les quals serveixi o en relació amb les quals es produeixi la utilització o explotació efectiva del servei de què es tracti. Únicament si aquesta localització condueix a considerar aquestes operacions realitzades en TIVA cabrà l’aplicació de la clàusula d’utilització efectiva.
2ª. Ha de determinar-se la relació de tals operacions amb la prestació de serveis que es tracta de localitzar, a aquest efecte d’apreciar si efectivament es produeix la utilització o explotació efectives de la mateixa en la realització de les operacions a què es refereix l’ordinal anterior o no és així. Aquesta relació pot ser directa o indirecta.
2-Respecte a la facturació d’aquests serveis
El consultant està obligat a emetre factura repercutint IVA quan els serveis es localitzin en TIVA (LIVA art.164.Un.3º; Rgto Fac art.2.1). Aquesta obligació s’exigeix també en els casos on l’operació pugui entendre’s realitzada fora de la Comunitat i no subjecta a l’IVA (Rgto Fac art.2.3). Així mateix, la normativa que regula les obligacions de facturació permet que sigui el client o un tercer qui emeti la factura, sempre que (LIVA art.164.Dos; Rgto Fac art.5):
– existeixi un acuord entre parts;
– s’accepti per part de l’empresari o professional que realitzo l’operació el document;
– se li remeti una còpia al prestador del serviei; i,
– les factures s’emetin en nom i per compte de l’empresari que va realitzar l’operació..
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assesoria fiscal.