Es reactiva el Fons de Reserva de la Seguretat Social per a finançar el sistema a través de les aportacions d’una part la cotització dels treballadors i autònoms entre 2023 i 2032 per mitjà del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional.
El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional és un sistema per garantitzar la financiació de les pensions, repartit de manera equilibrada entre generacions.
Es reactiva el Fons de Reserva de la Seguretat Social per a finançar el sistema a través de les aportacions d’una part la cotització dels treballadors i autònoms entre 2023 i 2032 per mitjà del Mecanisme d’Equitat Intergeneracional.
Mecanisme d’Equitat Inter generacional, què és?
El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) és un sistema que substitueix al Factor de Sostenibilitat aprovat en la reforma de les pensions de 2013 per a garantir el finançament de les pensions. A diferència del Factor de Sostenibilitat, que calculava les prestacions en funció de l’augment de l’esperança de vida, el MEI només s’activarà si és necessari i de manera temporal.
L’objectiu del nou mecanisme és tractar de repartir d’una manera equilibrada entre generacions l’esforç de finançar les pensions. El nostre sistema és un model de repartiment Inter generacional, en el qual les persones treballadores financen de manera solidària a través de les seves cotitzacions les pensions dels jubilats. Aquestes es troben tensionades per l’envelliment de la població, ja que avui només hi ha 2,3 cotitzadors per pensionista, quan fa quatre dècades la ràtio era del 5,3 i dins d’altres tantes a penes hi haurà un, segons les projeccions poblacionals de l’INE. El que significa l’actual model de finançament no és sostenible en el temps, més encara amb l’augment de la longevitat, l’arribada a la jubilació de la generació més nombrosa, la del baby boom, i la baixa taxa de natalitat.
Com funciona el Mecanisme d’Equitat Intergeneracional?
L’acord estableix dos components:
1- Reactivació del Fons de Reserva de la Seguretat Social per a finançar el sistema a través de les aportacions dels treballadors entre 2023 i 2032. Aquesta aportació per als treballadors serà d’un 0,6% de la cotització per contingències comunes, repartida entre empresa (0,5%) i treballador (0,1%). En els autònoms serà directament del 0,6% de la cotització.
Aquesta partida servirà com un matalàs en el cas que ser prevegi un desviament de la despesa en pensions per a 2050. D’ocórrer aquest escenari, l’anomenada guardiola de les pensions, que avui només compta amb uns 2.000 milions, s’activarà en 2033. De no ser necessari utilitzar aquesta “vàlvula de seguretat”, l’acord aconseguint assenyala que el Fons s’utilitzarà per a reduir cotitzacions socials o millorar la quantia de les pensions.
2- Si a partir de 2033, els informes d’envelliment de la Comissió Europea (Ageing Report) revelen una desviació de la previsió de despesa en 2050, s’utilitzarà el citat Fons, amb un límit anual del 0,2% del Producte Interior Brut (PIB). En cas que el muntant fos insuficient, Govern i agents socials elevaran una proposta per a augmentar els ingressos del sistema al Pacte de Toledo.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria laboral.