Hisenda ha adoptat el criteri del Tribunal Suprem i ha reconegut que els interessos de demora que acompanyen als ingressos indeguts no tributen.
Hisenda exigia que aquests interessos es declaressin dins de la base imposable de l’estalvi
Hisenda ha adoptat el criteri del Tribunal Suprem i ha reconegut que els interessos de demora que acompanyen als ingressos indeguts no tributen.
Si un contribuent rectifica una autoliquidació d’impostos i sol·licita la devolució dels ingressos indeguts (o si de la liquidació derivada d’una acta resulta un import a retornar), Hisenda ha de satisfer interessos de demora al contribuent (el 3,75% en 2022); fins fa poc, considerava que aquests interessos eren un ingrés tributable, per la qual cosa havien d’integrar-se en la declaració de l’IRPF (DGT CV 20-12-19 V3503-19).
En concret, Hisenda exigia que aquests interessos es declaressin dins de la base imposable de l’estalvi (que, en 2022, tributa a un tipus de gravamen d’entre el 19 i el 26%).
No obstant això, el Tribunal Suprem va dictar una sentència en contra d’aquest criteri, establint que aquests interessos no estan subjectes a IRPF (TS 3-12-20, EDJ 731790):
–El cobrament dels interessos no suposa per al contribuent cap guany patrimonial, sinó que es produeix un reequilibri que anul·la la pèrdua abans soferta per aquest.
–Els interessos de demora tenen, per tant, una finalitat compensatòria. De considerar-los subjectes a IRPF, aquesta finalitat queda frustrada, ja que la compensació es veu reduïda en la quantia de l’impost a pagar.
Sobre la base d’aquesta sentència, finalment Hisenda ha canviat el seu criteri i en una recent consulta ha reconegut que aquests interessos de demora no tributen en IRPF (DGT CV 27-5-22 V1195-22).
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal