En tancar la comptabilitat, no oblidi periodificar tant les despeses anticipades com els diferits. D’aquesta forma, la comptabilitat reflectirà la imatge fidel de la seva empresa i declararà el resultat comptable correcte.
Ens acostem al tancament de l’exercici fiscal de l’Impost de societats 2024 i, amb ell, a la revisió d’una de les tasques més rellevants per a garantir l’exactitud comptable i fiscal: la periodificació d’ingressos i despeses. Aquest procés, a més de ser obligatori, permet reflectir de manera fidel la situació econòmica de l’empresa, ajustant les despeses i ingressos a l’exercici al qual realment corresponen, segons el principi de meritació que estableix el Pla General de Comptabilitat (PGC).
Principi de meritació
El PGC indica que els efectes de les transaccions han de reflectir-se en l’exercici en el qual ocorren, independentment de quan es paguin o cobrin. Això implica que, per a complir amb l’article 11 de la Llei de l’Impost de societats (LIS), els contribuents han de registrar les despeses i ingressos en el període que realment els esdevingui. No obstant això, és possible sol·licitar a l’Administració tributària un mètode d’imputació temporal alternatiu, com el de caixa, sempre que aquesta sol·licitud es presenti en els terminis estipulats i l’Administració no respongui negativament en un termini de sis mesos.
En casos excepcionals i degudament justificats, es pot apartar el principi de meritació si això permet representar de forma més precisa la imatge fidel de l’empresa.
Periodificacions
En tancar els seus comptes, li recomanem posar especial atenció a les següents categories de despeses i ingressos:
1. Despeses pagades a compte
- Despeses abonades en l’exercici actual que pertanyen al següent. Exemples: primes d’assegurança, arrendaments pagats per endavant o desemborsaments en fires que ocorreran l’any vinent.
- Registre: aquestes despeses han d’imputar-se contra el compte 480 (Despeses anticipades). Quan la despesa es reporti, es donarà de baixa aquest compte i s’imputarà a la despesa corresponent.
2. Despeses reportades i no pagades (Despeses diferides)
- Despeses corresponents a l’exercici en curs, però el pagament del qual s’efectuarà en l’any vinent, com les pagues extres o interessos de préstecs no vençuts.
- Registre: es comptabilitzen contra un compte de proveïdor o compte 4109 (factures pendents de rebre).
3. Ingressos cobrats a compte
- Ingressos rebuts en l’exercici actual per subministraments o serveis a prestar en el següent exercici. Han de registrar-se en un compte específic i reflectir-se en l’exercici futur al qual pertanyen.
4. Ingressos reportats i no Cobrats
- Ingressos generats en l’exercici en curs, encara que el cobrament no s’hagi realitzat. Exemple: serveis prestats al desembre, però facturats al gener.
- Registre: han de reconèixer-se com a ingressos en l’exercici actual.
Canvis en estimacions i criteris comptables
És fonamental identificar qualsevol canvi en estimacions o criteris comptables:
- Canvi en l’estimació comptable: s’aplicarà de manera prospectiva, afectant el resultat de l’exercici en curs.
- Canvi de criteri comptable: s’aplica retroactivament, ajustant els resultats passats en les reserves.
- Errors comptables: han de regularitzar-se per a reflectir l’exercici correcte de meritació.
Operacions a termini
Al tancament de l’exercici, les operacions a termini requereixen un tractament específic per a reflectir adequadament els ingressos. En aquestes operacions, l’ingrés no es reconeix íntegrament al moment de la venda o prestació del servei, sinó de forma fraccionada, ajustant-se als terminis de cobrament establerts en el contracte.
- Imputació proporcional: Només es comptabilitza en l’exercici la part de l’ingrés exigible en aquest any, en funció dels terminis de cobrament. Els ingressos pendents es reconeixeran en els exercicis futurs corresponents.
- Exemple: Si la seva empresa embeni un servei en 2024 amb pagaments en diversos anys, només haurà d’imputar la fracció corresponent a 2024, deixant la resta per als pròxims exercicis.
Aquest mètode garanteix que la comptabilitat reflecteixi l’ingrés real de cada any, alineant-se amb el principi de meritació i evitant sobreestimar resultats al tancament de l’exercici.
Poden posar-se en contacte amb aquest despatx professional per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal
Si t’ha semblat interessant comparteix-ho en xarxes socials, gràcies!