Les despeses amb clients i proveïdors, així com els promocionals i els regals a clients o al propi personal del negoci, són deduïbles en l’Impost de Societats.
Hisenda limitava fins ara aquesta pràctica en considerar que no era una despesa directament relacionada amb el negoci.
El Tribunal Suprem ha dictat una important sentència amb data de 31 de març de 2021 en la qual estableix que les despeses per relacions públiques amb clients i proveïdors, així com els promocionals i els regals a clients o al propi personal del negoci, són deduïbles en l’Impost de societats. Hisenda limitava fins ara aquesta pràctica en considerar que no era una despesa directament relacionada amb el negoci.
L’informem que el Tribunal Suprem ha llançat llum sobre una dels dubtes més freqüents a les quals s’enfronten cada any milers d’autònoms a l’hora de posar en ordre els seus comptes amb Hisenda: són o no deduïbles les despeses pels menjars de treball?
Segons la sentencia 458/2021 de 30 de marzo de 2021 (N.º de Recurs: 3454/2019), que crea jurisprudència, datada al març però que s’ha donat ara a conèixer, els autònoms sí que podran deduir-se les despeses generades per aquests menjars de treball amb els seus clients.
En aquesta sentència el TS es posiciona en contra del criteri d’Hisenda, que, com a norma general, rebutja qualsevol deducció que no estigui directament relacionada amb el negoci i exigeix una estricta justificació de la despesa, la qual cosa en la pràctica deixava en mans de l’inspector que revisés els comptes l’encertat o no de la deducció.
Ara, la sentència aclareix aquest concepte: «Són deduïbles les despeses que col·loquialment es coneixen com a atencions a clients o al propi personal i promocionals». Detalla a més que, encara que aquestes despeses «no busquen una consecució directa i immediata dels millors resultats», sí que persegueixen «un resultat indirecte i de futur», per la qual cosa considera que es «troben correlacionats amb els ingressos
Per tant, arran de la sentència del TS els autònoms ja tenen dret a deduir-se qualsevol despesa derivada de menjars, sopars o fins i tot regals, a clients o proveïdors sense necessitat que aquesta acció d’atenció hagi de derivar en un ingrés per al negoci justificat.
Seran deduïbles aquelles disposicions a títol gratuït realitzades per relacions públiques amb clients o proveïdors, les que conformement als usos i costums s’efectuïn respecte al personal de l’empresa i les realitzades per a promocionar, directament o indirectament, la venda de béns i prestació de serveis, i totes aquelles que no compreses expressament en aquesta enumeració responguin a la mateixa estructura i estiguin correlacionades amb l’activitat empresarial dirigides a millorar el resultat empresarial, directament o indirectament, de present o de futur, i sempre que no tinguin com a destinataris a socis o partícips.
Com es justifiquen ara les despeses de menjars de treball?
A partir d’ara, bastarà amb tenir una justificació de les despeses i de la relació amb el client per a evitar problemes amb Hisenda. Perquè una despesa sigui deduïble ha d’estar directament relacionat amb un ingrés.
D’aquesta manera, davant qualsevol inspecció, els negocis únicament hauran de demostrar-li al funcionari de l’Administració que la persona al fet que han convidat a dinar, o a la qual li han enviat un regal, és algú que, o bé col·labora en la seva activitat o bé amb el qual volen iniciar un negoci, encara que després no s’acabi duent a terme. I aquestes demostracions són tan simples com un email, un missatge o WhatsApp, una trucada telefònica o que el seu nom aparegui en la teva cartera de clients habituals.
Poden posar-se en contacte amb aquest despatx professional per a qualsevol dubte o aclariment que puguin tenir sobre aquest tema.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal.