La normativa entén per menjador laboral el local cobert en lloc immediat al treball, proveït de taules, seients, aigua potable i algun mitjà perquè el treballador pugui escalfar el seu menjar (prou doncs amb un microones).
[texto_central]
Respecte a l’obligació de comptar amb un menjador, això dependrà del nombre de treballadors i de la jornada que realitzin. Així doncs, hauran de constituir menjadors laborals les empreses amb centres de treball permanents que no concedeixin als seus empleats dues hores com a mínim per a l’esmorzar. Estaran exceptuades les empreses que tinguin establerta una jornada continuada o intensiva.
Si compta amb menys de 50 empleats:
Haurà de disposar d’un menjador laboral proveït dels mitjans mínims citats, procurant que la seva instal·lació sigui proporcional a la seva dimensió. Si bé serà suficient que l’espai habilitat sigui sobri, els empleats hauran de gaudir de certa comoditat.
Si té 50 o més empleats:
A més de menjador, haurà de vetllar per la seva organització (procurant menjar per a la seva plantilla) i disposar de cuiner, combustible i parament de cuina adequat. El preu dels menjars haurà de ser ajustat i, com a màxim, equivalent al seu cost (consideri, per exemple, adequat un preu mitjana d’entre 2 i 3 euros). L’import s’abonarà mitjançant descompte en la nòmina mensual.
Tingui en compte, a més, altres obligacions segons el tipus d’empresa:
-Les empreses amb centres de treball itinerants, on s’executin obres de caràcter eventual i a l’aire lliure, hauran de condicionar barracons desmuntables o coberts.
-L’empresa ha de tenir menjador si la meitat del personal li requereix aquesta instal·lació. Això serà així encara que la plantilla disposi de dues hores per a l’esmorzar (i l’empresa no tingui l’obligació de comptar amb menjador).
Òbviament i en nom de promoure la unió i motivació, l’empresa pot decidir de manera unilateral proveir als seus treballadors d’aquestes instal·lacions. En aquest cas, tingui en compte que, una vegada hagi facilitat el servei, no podrà després retirar-ho en un moment donat (pel motiu que sigui), doncs s’haurà convertit en un dret consolidat.
Hi ha altres alternatives?
Les empreses obligades a tenir menjador laboral poden substituir aquesta obligació per sistemes alternatius. Aquests són bàsicament dos:
-El plus de manutenció o ajuda per a menjar, com a import en metàl·lic abonat amb la finalitat de compensar les despeses en què incorre el treballador quan menja en un local de restauració.
-Els vals de menjar o tiquets restaurant. A més, cada vegada és més freqüent usar la targeta magnètica en substitució del val de menjar, com a mitjà de substituir el paper pel sistema electrònic de pagament en local concertat.
Quan la instal·lació o l’alternativa són obligatòries, el seu incompliment és susceptible de requerir la instal·lació i sancionar si es fa cas omís d’això. En aquest cas la infracció seria greu, amb multa de fins a 6.250 euros (i, lògicament, romandria el deure dinstal·lar).
Per ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria laboral