En el moment en el qual un treballador autònom arriba a la seva jubilació sorgeixen diferents dubtes
T’expliquem les modalitats de jubilació a les quals poden optar els treballadors autònoms
Qüestions dubtoses sobre la jubilació dels autònoms
EEn el moment en el qual un treballador autònom arriba a la seva jubilació sorgeixen diferents dubtes a causa de les modalitats de jubilació a les quals pot optar, així com el percentatge de pensió al qual té dret de percebre.
Li expliquem algunes d’aquestes modalitats:
Jubilació activa
Es pot ser pensionista i, alhora, continuar desenvolupant una activitat econòmica o treballar per compte d’altri. És el que es diu jubilació activa i ha donat lloc al final de “pensionista actiu”. Poden acollir-se tant els treballadors per compte d’altri com els autònoms i consisteix a cobrar la meitat de la pensió a la qual té dret en el moment de la jubilació i continuar laboralment actiu.
Però perquè l’autònom pugui gaudir d’aquesta particular pensió, han de donar-se determinats requisits:
donar-se determinats requisits:
– L’accés a la pensió ha de produir-se una vegada complerta l’edat legalment establerta i amb el 100% dels anys cotitzats exigits a cada moment. En l’actualitat parlem de 65 anys d’edat i 36 anys i 6 mesos mínims de cotització, o de 65 anys i 6 mesos d’edat, amb menys de 36 anys i 6 mesos de cotització.
– Queden excloses d’aquesta possibilitat aquelles jubilacions que s’hagin produït de manera anticipada i les que estiguin acolliments a bonificació.
– El treball que vagi a exercir-se de manera paral·lela al cobrament de la pensió pot ser a temps parcial o complet.
– Es podrà realitzar qualsevol activitat econòmica ja sigui per compte propi del pensionista o per compte d’altri.
Per tant, és necessari haver accedit a la pensió a l’edat reglamentària sense bonificacions i el percentatge aplicable a la respectiva base reguladora a l’efecte de determinar la quantia de la pensió aconsegueixi el 100%. És a dir, es tracta d’una opció que exclou el cas de jubilacions anticipades o bonificades per treballs penosos o tòxics i exigeix haver complert l’edat ordinària de jubilació tret que es tingui ja dret a la pensió completa. El treball compatible podrà realitzar-se a temps complet o parcial. Quan el contracte acabi i es produeixi el retir total i definitiu, percebrà el 100% de la pensió a la que tingui dret.
Important: Durant el desenvolupament del treball per compte propi, compatible amb la pensió de jubilació, els empresaris i autònoms professionals cotitzen al RETA únicament per incapacitat temporal i per contingències professionals, encara que queden subjectes a una cotització especial de solidaritat del 8%.
Pensió de jubilació i envelliment actiu
En relació amb la “pensió de jubilació i envelliment actiu”, la norma assenyala que la pensió de jubilació, en la seva modalitat contributiva, serà compatible amb la realització de qualsevol treball per compte propi del pensionista si es donen els següents requisits:
– La quantia de la pensió de jubilació compatible amb el treball serà equivalent al 50 per cent de l’import resultant en el reconeixement inicial, una vegada aplicat, si escau, el límit màxim de pensió pública, o del qual s’estigui percebent, en el moment d’inici de la compatibilitat amb el treball, exclòs, en tot cas, el complement per mínims, qualsevol que sigui la jornada laboral o l’activitat que realitzi el pensionista.
– No obstant això, si l’activitat es realitza per compte propi i s’acredita tenir contractat, almenys, a un treballador per compte d’altri, la quantia de la pensió compatible amb el treball aconseguirà al 100 per cent.
– La pensió es revaloritzarà en la seva integritat en els termes establerts per a les pensions del sistema de la Seguretat Social. No obstant això, en tant es mantingui el treball compatible, l’import de la pensió més les revaloracions acumulades es reduirà en un 50 per cent, excepte en el supòsit de realització de treballs per compte propi en els termes assenyalats en el punt anterior.
En principi, la Llei sembla deixar clar que l’autònom té dret a compatibilitzar la pensió de jubilació i el treball per compte propi (és a dir quan exerceixi d’empresari) en un 50%, percentatge que seria el 100% quan tingui contractat almenys un treballador per compte d’altri. No obstant això, més recentment han sorgit dubtes sobre si és possible rebre a totalitat de la pensió en tots els casos en els quals l’autònom creï almenys un lloc de treball.
El passat 25 de juliol la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) va emetre un comunicat dient que el «criteri pel qual s’estableix que el contracte per compte d’altri que ha de formalitzar el pensionista que vulgui compatibilitzar el 100% de la quantia de la pensió de jubilació amb una activitat per compte propi ha d’emmarcar-se en l’activitat que doni lloc a la seva alta en el Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms (RETA)».
És a dir, que el treballador contractat per l’autònom pensionista «ha d’emmarcar-se» en la mateixa activitat que exerceix l’autònom contractant. Per exemple, si aquest té un restaurant, l’empleat podrà ser cuiner o cambrer i llavors l’empresari individual rebria el 100% de la pensió, però es quedaria en el 50% si l’ocupació creada recau en una senyora de la neteja. De fet, el criteri comunicat per la DGOSS invalida de manera expressa la possibilitat que el contracte es realitzés a favor d’una persona enquadrada en el Sistema Especial d’Empleats de la Llar.
Pensió de l’empresari societari
La fórmula anterior sembla clara quan l’autònom exerceix l’activitat econòmica com a empresari individual, tributant per tant en l’IRPF, si bé sorgeixen dubtes sobre les limitacions assenyalades respecte a la mena de funcions que realitza l’empleat si es pretén rebre la totalitat de la pensió.
No obstant això, els dubtes són majors si l’autònom administra una societat, és a dir, quan exerceix el càrrec d’administrador d’una empresa amb forma de societat. Es tractaria de l’anomenat autònom societari.
En aquest cas, els criteris són variats i contradictoris en molts casos. En primer lloc, per a la Seguretat Social i seguint el criteri del comunicat abans esmentat, encara que l’autònom societari estigui enquadrat el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), mai pot complir el requisit de tenir contractat almenys a un treballador per compte d’altri perquè en realitat el contracta la societat, que té la seva pròpia personalitat jurídica.
Important: Per a l’INSS, a l’autònom societari sol pot reconèixer-se-li la compatibilitat en un 50%; però no en el 100%.
No obstant això, aquesta postura de la Seguretat Social no és acceptada ni compartida per alguns autònoms societaris, que han qüestionat la mateixa davant els Jutjats.
I sobre la qüestió ja s’ha pronunciat el Jutjat social Núm. 3 d’Oviedo, en Sentència del passat 18 de Juliol, en la qual el demandant, inclòs en el RETA per la seva condició d’Administrador de la S.L., sol·licita que se li reconegui la compatibilitat del 100% de la pensió, perquè la S.L. té contractats a tres treballadors per compte d’altri.
La sentència reconeix a un autònom el dret a percebre una pensió de jubilació del 100% i compatibilitzar-la amb el seu treball com a gestor de la seva pròpia empresa. En el cas jutjat, quan el demandant va arribar a l’edat de jubilació, la SS va denegar a l’autònom la pensió completa per no tenir treballadors contractats al seu nom, encara que sí que li va reconèixer el 50% de la prestació.
No obstant això, la sentència afirma que la interpretació feta per la SS és «contrària a la finalitat legislativa mateixa de la Llei (de Reformes Urgents del Treball Autònom), a més de no ser resultant del tenor literal de la norma». En conseqüència, el Jutjat ha decidit atorgar a l’autònom societari la pensió de jubilació activa al 100% de la seva base reguladora i a més a l’abonament dels endarreriments corresponents.
Aquesta sentència argumenta a més que la Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social (DGOSS) estableix en una consulta datada a 21 de març de 2018 que als autònoms societaris inclosos en el RETA se’ls ha d’aplicar el que s’estableix la Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom que va entrar en vigor a l’octubre de 2017.
Segons aquest criteri, els autònoms que hagin celebrat contractes per compte d’altri en la seva condició d’empresaris, encara que qui contracti sigui la societat respectiva, poden accedir a la jubilació activa perquè la contractació la formalitza l’administrador societari. No sembla raonable, argumenta la consulta, que, estant inclòs en el RETA precisament per ser administrador de la societat, se li exigeixi realitzar la contractació del treballador per compte d’altri com a persona física o empresari individual.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria laboral