La norma prescindeix del lliurament al treballador de la còpia en paper del comunicat mèdic i de l’obligació de presentació d’aquest a l’empresa per part de l’empleat.
La gestió serà telemàtica i seran els metges, la Seguretat Social, les mútues i les empreses els responsables d’intercanviar-se els documents necessaris, sense intervenció del treballador afectat, per a gestionar la baixa o l’alta mèdica.
A partir de l’1 d’abril de 2023 els metges d’atenció primària ja no lliuraran dues còpies del comunicat mèdic d’incapacitat temporal als treballadors amb baixa mèdica. La tradicional còpia per a lliurar a l’empresa desapareix i la persona que està malalta ja no serà la responsable de portar en mà aquest certificat al treball. La gestió serà telemàtica i seran els metges, la Seguretat Social, les mútues i les empreses els responsables d’intercanviar-se els documents necessaris, sense intervenció del treballador afectat, per a gestionar la baixa o l’alta mèdica.
El 5 de gener de 2023 s’ha publicat en el BOE el Reial decret 1060/2022, de 27 de desembre, pel qual es modifica el Reial decret 625/2014, de 18 de juliol, pel qual es regulen determinats aspectes de la gestió i control dels processos per incapacitat temporal en els primers tres-cents seixanta-cinc dies de la seva durada.
La norma prescindeix del lliurament al treballador de la còpia en paper del comunicat mèdic i de l’obligació de presentació d’aquest a l’empresa per part de l’empleat.
Els canvis introduïts, amb la finalitat d’agilitzar tràmits i eliminar obligacions burocràtiques, entraran en vigor l’1 d’abril de 2023 i s’aplicaran tant als processos d’incapacitat temporal (IT) nous, com als que en aquest moment es trobin en curs i no hagin superat els 365 dies de durada.
Principals novetats
– Quant als comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta, només es lliurarà una còpia a la persona treballadora; eliminant-se tant la segona còpia, com l’obligació que actualment li incumbeix de lliurar aquesta còpia en l’empresa.
– Serà l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) el que, per via telemàtica, comuniqui a les empreses les dades identificatives de caràcter merament administratiu relatius als comunicats mèdics de baixa, confirmació i alta dels treballadors emesos pels facultatius del servei públic de salut o de la mútua. Aquesta comunicació haurà d’efectuar-se, com a màxim, en el primer dia hàbil següent al de la recepció d’aquestes dades.
– Es preveu l’obligació per part de les empreses de transmetre a l’Institut Nacional de la Seguretat Social a través del sistema de Remissió Electrònica de Dades (RED), amb caràcter immediat i, en tot cas, en el termini màxim de tres dies hàbils comptats a partir de la recepció de la comunicació de la baixa mèdica, les dades que es determinin mitjançant ordre ministerial. La citada transmissió no serà obligatòria quan la persona treballadora pertanyi a algun col·lectiu respecte del qual l’empresa o ocupador no tingui obligació d’incorporar-se al sistema RED.
– S’introdueix la possibilitat que, en qualsevol dels processos contemplats en la norma, el facultatiu pugui fixar la corresponent revisió mèdica en un període inferior a l’indicat en cada cas.
– Es planteja la possibilitat que l’empresa comuniqui a l’administració les dades addicionals que precisi per a la gestió i control de la situació d’incapacitat temporal i de la prestació corresponent a aquesta, sense necessitat de la prèvia presentació del comunicat pel treballador.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria laboral