El Tribunal Suprem (TS) ha emès una sèrie de sentències que delimiten l’abast de les facultats de control de la Hisenda Pública en matèria d’inspeccions tributàries, especialment pel que fa a la inviolabilitat del domicili.
En aquestes resolucions, el TS estableix que l’autorització judicial per a entrar en un domicili ha d’estar vinculada a un procediment inspector ja obert i notificat al contribuent, indicant els impostos i períodes als quals es refereix la recerca.
Punts clau:
- L’entrada en el domicili no pot tenir fins prospectius, estadístics o indefinits, és a dir, no es pot entrar per a «veure què es troba».
- La sol·licitud d’entrada ha d’estar motivada i justificada per l’Administració, detallant la necessitat, adequació i proporcionalitat de la mesura.
- El jutge ha d’analitzar comparativament la informació aportada per l’Administració per a concedir l’autorització.
- No es poden basar l’entrada en dades o informacions generals o indefinits, com a estadístiques o comparacions amb altres contribuents.
- L’autorització d’entrada ha d’estar connectada a un procediment inspector obert i notificat al contribuent.
- Si l’entrada en el domicili es produeix sense complir aquests requisits, la informació obtinguda no pot ser utilitzada per a regularitzar la situació del contribuent.
Les sentències del TS suposen un important avanç en la protecció del dret fonamental a la inviolabilitat del domicili. Limiten el poder de la Hisenda Pública per a entrar en domicilis privats i garanteixen que les inspeccions tributàries es realitzin de manera respectuosa amb els drets dels contribuents.
Aquestes resolucions tenen implicacions significatives per a les empreses i els particulars que s’enfronten a inspeccions tributàries. És important que coneguin els seus drets i exigeixin que l’Administració compleixi amb els requisits establerts pel TS.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal
Si t’ha semblat interessant comparteix-ho en xarxes socials, gràcies!