Tornem a recordar l’obligació legal de totes les empreses, amb independència del nombre de treballadors, de tenir un PROTOCOL D’ACTUACIÓ I PREVENCIÓ DE L’ASSETJAMENT LABORAL.
La Inspecció de Treball està sancionant a les empreses per no tenir un protocol d’assetjament laboral en l’empresa quan un treballador ha presentat una denúncia per un presumpte assetjament laboral i aquesta no ha activat el protocol per a esbrinar el succeït.
Les empreses estan obligades a crear i mantenir, amb totes les mesures al seu abast, un entorn laboral on es respectin els drets de les persones que treballen en l’empresa i per això han de tenir un protocol d’actuació quan es produeix una denúncia per part d’un treballador que posa en coneixement de l’empresa que està cometent assetjament laboral.
Aquest protocol té per objecte establir un procediment d’actuació davant qualsevol tipus de violència laboral, perquè, en el cas que algun empleat de l’empresa detecti o consideri que és objecte d’alguna manifestació de violència laboral, pugui fer ús d’aquest, duent-se a terme les actuacions necessàries que esclareixin l’existència o no d’un cas de violència laboral, amb la finalitat que, en cas necessari, s’adoptin les mesures pertinents, garantint-se el dret a un ambient de treball sa i segur per a la plantilla.
Si l’empresa no té establert aquest protocol d’assetjament laboral la Inspecció de Treball pot sancionar-la per la comissió d’una infracció molt greu en l’ordre social.
En aquestes últimes dates s’han establert noves obligacions de Protocols específics contra assetjament LGTBI i també per als empleats de la llar
Protocol contra assetjament LGTBI
Llei 4/2023 per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI estableix l’obligació de tenir un protocol contra assetjament LGTBI en totes les empreses amb independència del nombre de treballadors.
El protocol contra assetjament LGTBI és un conjunt de mesures i accions que tenen com a objectiu garantir la igualtat de tracte i no discriminació per motius d’orientació sexual i identitat de gènere en diferents àmbits de la vida, com el laboral, educatiu, sanitari i social.
Aquests són els objectius bàsics:
- Promoure la igualtat i el respecte cap a les persones LGTBI.
- Prevenir la discriminació i l’assetjament per motius d’orientació sexual i identitat de gènere.
- Fomentar la creació d’espais segurs i inclusius per a totes les persones.
La implementació del Protocol LGTBI pot generar diversos beneficis, tant per a les persones LGTBI com per a les empreses i organitzacions que ho adopten. Entre aquests beneficis podem destacar:
- Millora del clima laboral i la convivència.
- Augment de la productivitat i el rendiment.
- Millora de la imatge pública de l’empresa o organització.
- Atracció i retenció de talent.
Protocol d'assetjament obligatori per a empleats de la llar
El Reial decret 893/2024, de 10 de setembre, pel qual es regula la protecció de la seguretat i la salut en l’àmbit del servei de la llar familiar, fa extensible aquesta protecció a les persones treballadores que prestin els seus serveis en l’àmbit domèstic.
Ha de quedar clar que la referència a la violència i assetjament inclou els següents tipus:
- Assetjament sexual.
- Assetjament per raó d’origen racial o ètnic, nacionalitat, sexe, identitat o orientació sexual o expressió de gènere.
Es ve a millorar i ampliar la protecció de les persones treballadores posant l’accent en els següents aspectes:
- L’abandó del domicili per part de la persona treballadora que sofreixi violència o assetjament no podrà considerar-se dimissió.
- L’abandó per aquesta causa no podrà ser motiu d’acomiadament.
- La persona treballadora que sofreixi aquest tipus de situacions tindrà de la possibilitat de sol·licitar l’extinció del contracte de treball conforme al que es disposa en l’article 50 de l’Estatut dels Treballadors (justa causa perquè l’empleat/a pugui extingir la seva relació laboral amb dret a les indemnitzacions previstes per a l’acomiadament improcedent).
- Dret a la sol·licitar mesures cautelars en cas de demanda.
Finalment, per a donar compliment al que es disposa sobre aquesta matèria en aquest reglament, s’estableix un termini màxim d’1 any, des de la publicació d’aquesta norma, perquè l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball elaborés un protocol d’actuació enfront de situacions de violència i assetjament en el servei de la llar familiar.
Aquest protocol haurà de complir amb els deures d’informació prevists en aquesta norma, de tal mode que la persona ocupadora haurà d’assegurar-se que les persones treballadores tinguin a la seva disposició tota la informació necessària sobre aquesta qüestió.
Des del departament jurídic laboral de Gremicat ajudem a desenvolupar i elaborar i implantar un protocol de prevenció i actuació front situacions d’assetjament en l’àmbit laboral de l’empresa, contra assetjament LGTBI i per a empleats de la llar.
Per a ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria jurídica
Si t’ha semblat interessant comparteix-ho en xarxes socials, gràcies!