En cas de ser una empresa que treballa amb el sector públic, sempre estarà obligada a auditar els seus comptes anuals, amb independència de la mida que tingui la societat.
Les societats mercantils estan obligades a auditar.
Estan obligades a auditar els comptes anuals i, en el seu cas, l’informe de gestió, quan es tracti de societats mercantils (anònimes, limitades, comanditàries, cooperatives, etc.) que durant dos exercicis consecutius reuneixin, a la data de tancament de cadascun d’ells, almenys dos de les següents circumstàncies:
- Que el total de les partides de l’actiu sigui igual o superior a 2.850.000 euros.
- Que l’import net de la seva xifra anual de negocis sigui igual o superior a 5.700.000 euros.
- Que el número mitjà de treballadors emprats durant l’exercici sigui igual o superior a 50.
És molt comú plantejar-se quin tipus d’empreses són les que estan obligades a auditar els seus comptes anuals, sobretot quan ens trobem davant empreses que es troben en procés d’expansió i creixement.
En primer lloc, hem de tenir clar en què consisteix una auditoria de comptes. Ve a ser una revisió exhaustiva i completa dels estats comptables d’una empresa, amb la condició de poder acreditar la raonabilitat de la fiabilitat i transparència del contingut que aquesta ofereix.
En aquest sentit, el principal objectiu que es persegueix és garantir que els comptes anuals i tota la informació comptable que l’empresa porta siguin veraces.
Si ens fixem en la disposició addicional primera de la Llei 22/2015, de 20 de juliol, d’Auditoria de Comptes, anem com s’estableix un llistat del tipus d’empreses que de manera obligatòria hauran de sotmetre’s a l’auditoria de comptes.
Així i tot, amb la condició de comprovar els criteris concrets que determinen quan una empresa incorrerà en l’obligació d’auditar els comptes, haurem de remetre’ns al Reial decret legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de Societats de Capital.
Així doncs, segons la grandària de l’empresa, hauran d’auditar els seus comptes anuals totes aquelles que, independentment de la seva naturalesa jurídica, durant dos exercicis econòmics continuats compleixin amb dos dels tres paràmetres següents:
- Limport net de la xifra de negoci superi els 5.700.000 euros.
- El número mitjà d’empleats durant l’exercici sigui més gran de 50.
- La xifra total de les partides de l’actiu és superior a 2.850.000 euros.
En cas de ser una empresa que treballa amb el sector públic, sempre estarà obligada a auditar els seus comptes anuals, amb independència de la mida que tingui la societat, durant l’exercici social en què s’hagin rebut subvencions o ajuts amb càrrec a pressupostos de les administracions Públiques o a fons de la Unió Europea per un import total superior a 600.000 euros.
Un altre criteri seria segons el tipus dactivitat econòmica a què es dediqui lempresa. En aquest sentit, estaran obligades a auditar els comptes anuals les entitats que emetin valors admesos a negociació en mercats secundaris oficials de valors o sistemes multilaterals de negociació, així com les entitats que emetin obligacions d’oferta pública, entre d’altres.
Finalment, quan es tracta de fundacions, aquestes han de sotmetre a una auditoria externa dels comptes anuals, quan en data del tancament de l’exercici econòmic es compleixin almenys dos dels requisits següents:
- El número mitjà d’empleats ha estat superior a 50.
- En cas que l’import net del volum anual dels ingressos de l’activitat pròpia més, en cas que es doni, la xifra de negocis de la seva activitat mercantil sigui superior a 2.400.000 euros.
- Que la xifra total de les partides de lactiu sigui superior a 2.400.000 euros.
Per ampliar aquesta informació consulteu Assessoria fiscal.