El passat dia 10 de febrer el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret Llei de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, que va entrar en vigor el dia 12 de febrer de 2012.
La reforma està estructurada en cinc grans tipus de mesures:
– Mesures per afavorir l’ocupabilitat dels treballadors.
– Mesures dirigides a fomentar la contractació indefinida i la creació d’ocupació.
– Mesures per afavorir la flexibilitat interna en les empreses.
– Mesures per afavorir l’eficiència del mercat de treball i reduir la dualitat laboral.
– Altres mesures
MESURES PER AFAVORIR L’OCUPABILITAT DELS TREBALLADORS
Entre les mesures més destacades podem assenyalar les següents:
– S’autoritza les empreses de treball temporal per actuar com a agències privades de col · locació (col · laboració publicoprivada).
– S’introdueix el dret de treballadors amb més d’un any d’antiguitat a un permís retribuït de vint hores anuals de formació. El contingut de l’activitat formativa ha d’estar vinculat al lloc de treball.
– Es crea un compte formació en la qual es recollirà la formació rebuda pel treballador al llarg de la seva vida activa.
– Els centres i entitats de formació acreditats podran també executar directament els plans de formació a nivell estatal i autonòmic.
– Futur desenvolupament d’un Xec-Formació.
– Impuls del contracte per a la formació i l’aprenentatge. El desenvolupament d’aquesta modalitat de contracte té per objecte reduir l’elevat atur juvenil i mitigar els efectes de l’abandonament primerenc dels estudis.
– S’amplia l’edat màxima per tenir accés a aquest tipus de contracte. S’ha tingut en compte la prolongació dels períodes d’estudi i l’elevada taxa d’atur en el col · lectiu de menors de trenta anys fins que la taxa d’atur baixi del 15 per 100.
– Després d’esgotar un període de formació en una activitat, el treballador podrà utilitzar aquesta modalitat de contracte en altres sectors, el que millora la seva ocupabilitat i permet una segona oportunitat.
– El treballador podrà rebre la formació en la pròpia empresa, si disposa d’instal · lacions i personal adequat.
MESURES DIRIGIDES A FOMENTAR LA CONTRACTACIÓ INDEFINIDA I LA CREACIÓ D’OCUPACIÓ.
Dins d’aquest bloc de mesures podem destacar les següents:
Contracte indefinit de suport als emprenedors. Es tracta d’un nou contracte indefinit per a Pimes i Autònoms (empreses de fins a cinquanta treballadors). Es proposa:
– En aquest contracte tindrà un període de prova d’un any
– L’empresa tindrà dret a una deducció en el seu compte fiscal de tres mil euros quan contracte el seu primer treballador, sempre que tingui menys de trenta anys.
– Els emprenedors que contractin un treballador en atur es poden deduir fiscalment el 50 per 100 de la prestació per desocupació que vingués cobrant el treballador durant un any. Per la seva banda, el treballador podrà voluntàriament percebre, juntament amb el seu sou, el 25 per 100 de la prestació per desocupació durant el mateix període.
Bonificacions adreçades a col · lectius desocupats amb especials dificultats per a incorporar al mercat laboral. Les mesures són les següents:
Per fomentar la contractació de joves, amb una taxa d’atur propera al 50 per 100: bonificació en la quota de la Seguretat Social de fins a 3.600 euros a la contractació indefinida de joves entre setze i trenta anys durant tres anys. La bonificació s’incrementa a mesura que augmenta l’antiguitat del treballador:
Un any: 1.000 euros
Dos anys: 1.100 euros
Tres anys: 1.200 euros
S’aplicaran 100 euros més a l’any si el treballador és dona en sectors on aquest col · lectiu està poc representat.
Per fomentar la contractació d’aturats de llarga durada: bonificació de fins a 4.500 euros a la contractació indefinida de desocupats de llarga durada majors de 45 anys (desocupats, almenys, 12 mesos dels 18 anteriors):
Un any: 1.300 euros
Dos anys: 1.300 euros
Tres anys: 1.300 euros
Quan els contractes es concertin amb dones en sectors on aquest col · lectiu està poc representat, les bonificacions indicades s’eleven als 1.500 euros.
Limitació de l’encadenament de contractes temporals. A partir del 31 de desembre de 2012 es recupera la prohibició d’encadenar contractes temporals més enllà dels 24 mesos.
Modificació del contracte a temps parcial. Impuls de la utilització d’aquest contracte que afavoreix que els treballadors puguin compatibilitzar millor la feina amb els estudis i amb la seva vida familiar i personal. S’admet la possibilitat que es realitzin hores extraordinàries en aquest tipus de contractes.
Regulació del teletreball. Es regula per primera vegada a Espanya el teletreball, salvaguardant el dret a la formació d’aquests treballadors. Es garanteix el dret a una retribució equivalent als que treballen de forma presencial al centre de treball ia ser informats de les vacants en llocs presencials existents.
MESURES PER AFAVORIR LA FLEXIBILITAT INTERNA A LES EMPRESES
Entre les mesures més destacades podem assenyalar les següents:
Classificació professional i mobilitat funcional. S’elimina el rígid sistema de classificació de treballadors per categories professionals i es generalitza el sistema de grups professionals, de manera que es facilita l’adaptació dels treballadors a noves funcions.
Millora de la mobilitat i facilitat per a la modificació de condicions de treball:
– Mobilitat geogràfica, amb condicions objectives per seleccionar a aquells treballadors amb menors càrregues familiars.
– Es facilita que un empresari pugui:
Modificar la jornada de treball, l’horari, sistema de rendiment, entre d’altres.
Se simplifica la distinció entre modificacions substancials i col · lectives, s’inclou la modificació substancial de funcions i d’estructura i quantia salarial com a causa d’extinció voluntària del contracte de treball amb dret a indemnització.
Amb l’objectiu d’evitar l’acomiadament, se simplifiquen els tràmits per reduir la jornada de treball o suspendre el contracte com a mecanisme d’ajust davant de situacions de disminució de la demanda. S’elimina l’autorització administrativa necessària per dur a terme la mesura.
Per ajudar a les empreses en situacions econòmiques adverses, s’estableix una bonificació del 50 per 100 de les quotes empresarials a la Seguretat Social dels treballadors afectats per la suspensió o reducció de jornada, amb una durada de 240 dies màxim i condicionada a l’estabilitat en l’ocupació (almenys, un any).
Si l’empresa extingeix finalment els contractes, els treballadors no veuen minvat el seu dret a la prestació per desocupació, ja que s’estableix la reposició de les prestacions (comptador 0) fins a un màxim de 180 dies. Per exemple, si una empresa suspèn els contractes de treball o redueix la jornada de treball, els treballadors perceben la prestació per desocupació durant el temps que duri la mesura. En el cas que l’empresa no superi la situació i hagi de extingir de manera definitiva els contractes, el treballador té dret que se li reposin els dies de la seva prestació per desocupació consumits durant la suspensió.
Modernització de la negociació col · lectiva. En la línia d’aprofundir en la flexibilitat interna de les empreses, que faci que l’acomiadament sigui l’últim recurs s’escomet una reforma de la negociació col · lectiva:
– S’introdueix la prioritat dels convenis d’empresa, de manera que, independentment del que es pacti a nivell superior, els representants dels treballadors i l’empresari poden consensuar un conveni d’empresa que s’adapti a les seves necessitats i particularitats. Aquest acord tindrà prioritat sobre qualsevol altre.
– Facilitar a les empreses en dificultats la no aplicació del conveni d’àmbit superior (desvinculació). S’entén que concorren causes econòmiques quan hi hagi pèrdues actuals o previstes, o la disminució persistent del nivell d’ingressos o vendes. En tot cas, s’entendrà que la disminució és persistent si es produeix durant dos trimestres consecutius.
En cas que no hi hagi acord, les parts aniran a la solució extrajudicial de conflictes i, si s’escau, a l’arbitratge si ho han pactat en el conveni col · lectiu. Si no és així, qualsevol de les parts podrà elevar el desacord a la Comissió Consultiva de Convenis Col · lectius nacional o els seus equivalents autonòmics, que nomenarà un àrbitre que resoldrà en un màxim de 25 dies.
– Per afavorir la negociació i la consecució dels acords, les parts han de negociar un nou conveni en el termini màxim de dos anys. A partir d’aquesta data, el conveni ja no estarà vigent, per la qual cosa es posa fi a la ultractividad indefinida dels convenis.
MESURES PER AFAVORIR L’EFICIÈNCIA DEL MERCAT DE TREBALL I REDUIR LA DUALITAT LABORAL
Dins d’aquest bloc de mesures podem destacar les següents:
Extinció de la relació laboral per causes empresarials
– Es clarifiquen les causes de l’acomiadament objectiu per evitar l’excessiva judicialització. A partir d’ara, s’entén que concorren causes econòmiques quan hi hagi pèrdues actuals o previstes, o la disminució persistent del nivell d’ingressos o vendes. En tot cas, s’entendrà que la disminució és persistent si es produeix durant tres trimestres consecutius.
– Es reforma el règim jurídic de l’acomiadament col · lectiu. Una de les principals novetats resideix en la supressió de la necessitat d’autorització administrativa prèvia, mantenint l’exigència d’un període de consultes, però sense exigir un acord amb els representants dels treballadors per procedir als acomiadaments.
– S’obre la possibilitat que els organismes i entitats que formen part del sector públic invoquin causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció. Aquesta mesura pretén facilitar el redimensionament de les estructures administratives que van créixer desmesuradament durant la fase de fort creixement econòmic i que no són sostenibles des d’un punt de vista financer en el moment actual, ni hi ha una previsió que ho siguin en els propers anys.
Reducció de la dualitat en el mercat de treball
– A partir de la reforma, es generalitza la indemnització per l’extinció del contracte indefinit a 33 dies per any treballat en cas d’acomiadament improcedent, amb un màxim de 24 mensualitats.
– Es respectaran els drets adquirits dels treballadors: per als contractes antics, la nova indemnització només és aplicable per al període de treball que es realitzi a partir de l’aprovació d’aquesta norma. Aquests contractes conserven el dret a obtenir una indemnització de fins a 42 mensualitats.
– Aquesta nova indemnització s’aplica amb caràcter general NOMÉS als nous contractes.
– Se suprimeix el denominat «acomiadament exprés», mantenint només l’obligació empresarial d’abonar els salaris de tramitació en els supòsits de readmissió del treballador, bé per així haver optat l’empresari davant d’un acomiadament declarat improcedent, bé com a conseqüència de la qualificació de nul · litat d’aquest.
– La indemnització per l’extinció del contracte indefinit serà de vint dies per any treballat en cas d’acomiadament procedent per causes objectives, amb un màxim de dotze mensualitats.
– Es crea una nova modalitat processal per l’acomiadament col · lectiu.
– El Fons de Garantia Salarial només cobrirà part de les indemnitzacions per extincions de contractes indefinits, que tinguin lloc en empreses de menys de 25 treballadors i no hagin estat declarades judicialment com improcedents.
– Es reforça el dret a la formació: s’exigeix ??que l’empresari, quan porti a terme una modificació tècnica a la qual s’hagi de adaptar el treballador, li ofereixi un curs perquè pugui formar-se. Aquest període formatiu suspèn el contracte i el treballador cobra el seu salari. Únicament es podrà acomiadar al treballador per falta d’adaptació si abans s’ha facilitat aquesta formació sense resultats.
– S’incorpora l’obligació per a empreses que acomiadin a més de 100 treballadors d’articular un pla de recol · locació externa dissenyat per a un període de, almenys, sis mesos.
ALTRES MESURES
Podem destacar el següent grup de mesures:
Lluita contra el frau:
– Compliment estricte de la Llei: Pla especial de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
– S’impulsarà que els desocupats que estiguin cobrant la prestació realitzin serveis d’interès general en benefici de la comunitat a través de convenis de col · laboració amb les administracions públiques.
Absentisme:
– S’elimina la vinculació del grau d’absentisme del treballador i la plantilla per justificar l’absentisme com a causa d’acomiadament. A partir d’ara només es tindrà en compte l’absentisme del treballador, de manera que les empreses podran acomiadar un treballador per un absentisme justificat del 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, o el 25% en quatre mesos discontinus dins d’ un període de 12 mesos.
– Millorar l’eficàcia de l’avaluació de la incapacitat temporal a través de les mútues d’accidents de treball.
Capitalització de la prestació per desocupació. Es possibilita la capitalització del 100 per 100 de la prestació per desocupació per a joves de fins a 30 anys i dones de fins a 35 anys que iniciïn una activitat com a treballadors autònoms.
Para ampliar esta información consulte con Asesoría Laboral
Mas información contactando con Asesoría Gremicat
El presente escrito constituye una mera Nota Informativa, no pudiendo ser tenida en cuenta como base para un consejo jurídico. En consecuencia, cualquier actuación a realizar de acuerdo con la información facilitada deberá someterse al preceptivo análisis por parte de un profesional especialista en la materia, declinando GREMICAT S.L. cualquier responsabilidad por un uso inadecuado de la presente comunicación.