Dificultat a ajornar l’IVA i els pagaments a compte de l’impost de societats.
[texto_central]
Amb l’objectiu de millorar les finances públiques, el passat 3 de desembre es va publicar al BOE el Reial decret Llei 3 /2016 on es prenen mesures per rebaixar els deutes per ajornament que suporta l’administració pública amb la finalitat de millorar les finances públiques.
En el seu article 6 diu literalment:
Es modifica l’apartat 2 de l’article 65, que queda redactat de la següent forma:
2. No podran ser objecte d’ajornament o fraccionament els següents deutes tributaris:
a) Aquelles l’exacció de les quals es realitzi per mitjà d’efectes timbrats.
b) Les corresponents a obligacions tributàries que hagin de complir el retenidor o l’obligat a realitzar ingressos a compte.
c) En cas de concurs de l’obligat tributari, les que, d’acord amb la legislació concursal, tinguin la consideració de crèdits contra la massa.
d) Les resultants de l’execució de decisions de recuperació d’ajudes d’Estat regulades en el títol VII d’aquesta Llei.
e) Les resultants de l’execució de resolucions fermes total o parcialment desestimatòries dictades en un recurs o reclamació econòmic-administrativa o en un recurs contenciós-administratiu que prèviament hagin estat objecte de suspensió durant la tramitació d’aquests recursos o reclamacions.
f) Les derivades de tributs que hagin de ser legalment repercutits tret que es justifiqui degudament que les quotes repercutides no han estat efectivament pagades.
g) Les corresponents a obligacions tributàries que hagi de complir l’obligat a realitzar pagaments fraccionats de l’Impost de societats.
Les sol·licituds d’ajornament o fraccionament al fet que es refereixen els diferents paràgrafs d’aquest apartat seran objecte d’inadmissió.
Les novetats més destacables que aporta aquest nou redactat són les següents:
1º. Els deutes que hagin estat suspesos per recurs, i una vegada resolt a favor de l’administració, siguin exigibles.
2º. Els pagaments a compte de l’impost de societats tampoc podran ajornar-se.
3º. L’IVA, per ser un impost repercutit, només es podrà ajornar si es justifica que l’impost no ha estat cobrat. Això implica, com a novetat, que no sabem el grau de justificació que exigirà Hisenda per acreditar que l’impost no ha estat cobrat. En qualsevol cas, serà necessari tenir les factures amb data de venciment incorporat en el document com a mostra de la data de cobrament previst. No sabem si s’haurà d’aportar totes les factures no cobrades fins que l’IVA sumeix l’import a ajornar o simplement, donada la complexitat seguirà amb la mateixa dinàmica que fins ara.
En qualsevol cas, per a aquelles empreses que tinguin previst ajornar l’IVA, caldrà plantejar un pla alternatiu si Hisenda posa el llistó molt alt en la justificació dels impostos repercutits i no cobrats per acceptar l’ajornament. El cost de justificació pot ser superior al cost de buscar sistemes alternatius.
Com tota novetat genera interrogants, que amb els dies esperem que es vagin aclarint i que la propera campanya d’impostos sigui prou clara per no haver de presentar els ajornaments dels impostos amb incertesa.
Seguirem informant de les novetats i l’evolució d’aquestes noves mesures preses pel govern.
Per ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal