L’arrendament per períodes de temps d’habitatges o part de les mateixes, sense prestar cap servei propi de la indústria hotelera i limitant-se a posar a la disposició de l’arrendatari l’habitatge, qui ho destina per al seu ús exclusiu com a habitatge, està exempta de l’IVA.
[texto_central]
Una persona física adquireix un apartament turístic i, tot seguit, ho cedeix en explotació a una societat que, alhora, ho llogarà a particulars. Està aquesta cessió exempta de l’IVA? És deduïble l’IVA suportat en la compra?
L’arrendament que va a efectuar la persona física es troba subjecte i no exempt de l’Impost, al no resultar-li d’aplicació l’exempció continguda en l’article 20.un.23 de la Llei 37/1992, en la mesura en que no va a ser destinat a l’arrendament exclusiu com a habitatge per part de l’arrendatari.
L’ús efectiu de l’edifici o part del mateix com a habitatge, encara que sigui requisit necessari per a l’aplicació del supòsit d’exempció, no és, no obstant això, requisit suficient, ja que ha d’entendre’s que l’ús com a habitatge de l’edificació ha de realitzar-se necessària i directament per l’arrendatari, consumidor final a l’efecte de l’IVA, i no per terceres persones.
Per tant, els arrendaments d’edificacions, que al seu torn són objecte d’una cessió posterior per part del seu arrendatari en l’exercici d’una activitat empresarial no estan exempts de l’IVA. La persona física haurà de complir amb la totalitat d’obligacions materials i formals derivades de la normativa de l’Impost, presentant de forma periòdica les autoliquidacions corresponents a través del model 303 on haurà de consignar l’Impost reportat per l’arrendament i repercutit a l’arrendatari.
Per ampliar aquesta informació consulti amb Assessoria fiscal.